Lehnsgaard - Rapsolie og sennep på Bornholm

Lehnsgaard er en af Bornholms smukkeste og ældste gårde. Gården ligger mellem Østerlars og Gudhjem, tæt på Bornholms største rundkirke. Fra gården er der udsigt til Østersøen med kig op langs Bornholms smukke østkyst. Lehnsgaard har en livlig historie og har tilhørt kronen, adelsslægten Gagge og endda admiral Niels Juel.

I 1983 overtog Hans Hansen gården, og i 2003 købte han oliemøllen i Aakirkeby, hvorefter Hans opstartede produktion af rapsolie, og efterfølgende sennepsproduktionen.

En del af rapsfrøene kommer fra Lehnsgaards egne marker, men da gården ikke selv kan følge med efterspørgslen, kommer en del rapsfrø også fra andre Bornholmske marker, hvor rapsen bliver dyrket efter samme kvalitetskrav. De gyldne rapsmarker høstes, og rapsfrøene køres den korte vej til oliemøllen i Aakirkeby.

Sennepsfrøene bliver dog hovedsageligt dyrket på Lehnsgaards egne marker, og de findes i to varianter: de brune og de gule sennepsfrø. Sennepsproduktionen foregår ligeledes på oliemøllen i Aakirkeby, hvor der fremstilles mange forskellige smagsvarianter.

Lehnsgaard tænker meget på miljøet, og skaller og andre restprodukter fra produktionen pilleteres og bruges til opvarmning og varmt vand på fabrikken. 60-70 procent af strømforbruget dækkes af 300 stk. solceller (60 kW) på taget. Næste skridt er at udnytte de 25 tons restprodukter, der stammer fra den første sortering, efter lastbilerne kommer ind med rapsen ved høst.

Der er mange muligheder for at købe Lehnsgaards rapsolie og sennep. Du kan finde Lehnsgaards produkter i samtlige fødevare- og delikatessebutikker på Bornholm, men derudover findes de også i rigtig mange supermarkedskæder i hele Danmark samt i mange butikker på nettet.

Læs mere om de forskellige smagsvarianter på både rapsolie og sennep på Lehnsgaards hjemmeside

 

 

 

 

 

 

 

 


Læs også om andre spændende steder og virksomheder på Bornholm
Bay Frost - Cafe i Listed

Bay Frost

Besøg Bay Frost i den hyggelige havn i Listed, hvor du kan nyde en kølig drink, en kop kaffe, kage eller is. Med udsigt over havnen med de fine gamle fiskerkuttere og havet med de smukke klipper, finder man ro og nydelse. Alle vore kager er håndlavet, og udover kage finder man også lækker chokolade. Læs mere her om Bay Frost
Butik Pia Stærmose - kæmpe udvalg af alle de kendte mærkevarer

Butik Pia Stærmose

Hos Butik Pia Stærmose finder du et kæmpe udvalg af alle de kendte mærkevarer som f.eks. Armani, By Malene Birger, Gant, Day, Sand, Henri Lloyd, Hugo Boss, Wolford, Lego og mange flere. Butikken ligger i Boderne et stenkast fra en skøn sandstranden, som børnene vil elske. Læs mere her om Butik Pia Stærmose
Færgen - Bornholmerfærgen

Bornholmerfærgen

Bornholmerfærgen sejler mange gange dagligt fra Ystad i Sverige til Rønne på Bornholm med hurtigfærgerne Leonora Christina og Villum Clausen. Om bord finder du et rigt udvalg af mad og drikke, samt et kæmpe sortiment af parfumer, kosmetik, slik, vin og spiritus. Læs mere her om Bornholmerfærgen