Aakirkeby - Natur Bornholm, Almindingen og meget andet

Aakirkeby er Bornholms 3. største by. Byen med omkring 2.100 indbyggere, har fået sit navn fra sin smukke gamle kirke, Aa Kirke. Aakirkeby blev købstad i 1346, men det menes, at byen har eksisteret som landsby allerede i 1100-tallet, og den var tidligt samlingssted for hele øen, senere både som kirkeligt centrum og som tingsted. Modsat de andre købstæder på Bornholm, ligger Aakirkeby ikke ved kysten og har derfor ikke haft fiskeri som hovederhverv, men levede derimod af landbrug, håndværk og handel. Aakirkeby har i dag en omfattende detailhandel. Aakirkebys flotte torv er byens centrum, hvor der foregår mange forskellige aktiviteter hele året. Her finder man også det gamle rådhus fra 1867, som i dag fungerer som medborgerhus. 6 kilometer fra byen ligger en dejlig sandstrand, Boderne Strand.

Aakirkeby bliver også kaldt Blomsterbyen, og byens indbyggere har hvert år igennem de sidste mange år arrangeret en blomsterfest med masser af underholdning og aktiviteter på byens torv. Det er også her, der afholdes kræmmermarked hver torsdag i sæsonen. I december kan man opleve et specielt julemarked på torvet.

Aa Kirke
Aa Kirke, der i Middelalderen var indviet til Sankt Johannes, er Bornholms største kirke og betragtedes som øens domkirke. Den er opkaldt efter de to åer Læså og Grødby Å, der omkranser bygningen. Opførelsen af kirken menes at være påbegyndt omkring år 1100, hvilket betyder, at kirken formentligt er Bornholms ældste. Kirken blev bygget i flere etaper, hvoraf de ældste dele er kirkens kor, apsis og de underste dele af skibet. I det store lyse kirkerum finder man kirkens døbefont, som man mener er fra begyndelsen af 1200-tallet og dermed næsten lige så gammel som kirken selv. Prædikestolen og altertavlen er fra omkring år 1600. Om sommeren afholdes der koncerter med kendte kunstnere i kirken.

Hollændermølle på Møllebakken
På Møllebakken ligger en meget velholdt hollændermølle opført i 1867. Møllen er i dag en moderne virksomhed, der har været i samme families eje igennem tre generationer.

Bornholms Automobilmuseum
På Bornholms Automobilmuseum kan man opleve en unik samling af gamle køretøjer. Her udstilles biler af både kendte og sjældne mærker, motorcykler, traktorer, landbrugsmaskiner og skibsmotorer og ikke mindst finder man et værksted fra den tid, da hestevognen blev motoriseret. Samlingen rummer også gammelt legetøj m.m.

NaturBornholm
NaturBornholm er et 3.800 kvadratmeter stort oplevelses- og videncenter i den sydlige den af Aakirkeby, der blev indviet i 2000. På centret kan man lære alt om Bornholms tilblivelse og øens fortidige og nutidige natur og geologi på en sjov, interaktiv og underholdende måde. Centet byder på mange forskellige aktiviteter for både børn og voksne.

Læs mere her om NaturBornholm

Paradisbakkerne
I paradisbakkerne ligger den 35 tons tunge vandreblok Rokkestenen, som kom til Bornholm under den seneste istid.

Læs mere her om Paradisbakkerne

Almindingen
Lidt uden for Aakirkeby ligger Almindingen, en af Danmarks største skove og et fantastisk område for naturelskere med både søer, moser og sprækkedale. Her kan man opleve den imponerende 12 kilometer lange sprækkedal Ekkodalen. Det bedste ekko skulle kunne høres, hvis det råbes ved dalens centrum, H. C. Østeds Kilde. Det er også i Almindengen man finder Rytterknægten, Bornholms højeste punkt på 162 meter.

Hvert år den første weekend i juli arrangerer Bornholms Landbrug et meget populært dyrskue i Almindingen. Dyrskuet byder også på konkurrencer, underholdning og optræden.

I Almindingen finder man også Danmarks mindste travbane, hvor der er løb hver uge fra april til november.

Læs mere her om Almindingen

Østerlars Kirke - rundkirker på BornholmØsterlars kirke, der i middelalderen var indviet til Skt. Laurentius, er den største af Bornholms fire rundkirker og en af Bornholms mest besøgte seværdigheder. Man mener, at kirken, der er bygget af rå kløvede kampesten, blev opført ca. år 1150. Læs mere her om rundkirker
Almindingen - EkkodalenAlmindingen er en af danmarks største skove og ligger midt på Bornholm. Almindingen betyder "Alle mands eje" og kommer sig af, at Almindingen tidligere blev brugt som fællesareal for alle bønderne i området, hvor kreaturer fik lov at græsse. Læs mere her om Almindingen
Hammershus - BornholmHammershus er Nordeuropas største borgruin og også Bornholms mest besøgte attraktion. Hammershus er beliggende på en klippeknude, og hæver sig derfor storslået 74 meter over havet med stejle klipper ud mod Østersøen. Læs mere her om Hammershus