Gudhjem - et hyggeligt fiskerleje

Gudhjem er et hyggeligt fiskerleje, der strækker sig nedad de bornholmske klipper på den nordlige del af øen. Den lille by med ca. 800 indbyggere havde i århundreder fiskeri som hovederhverv, og det var fiskerne fra Gudhjem, der først begyndte at røge sild. Byen har 3 små havne, og der er færgeforbindelse fra byen til Christiansø, hvor man opleve et imponerende fæstningsværk fra 1684. Gudhjems beliggenhed indbyder til lange traveture i det smukke landskab. Byen har mange gode overnatningsmuligheder og cafeer og restauranter og er på mange måder et centrum for bornholmsk kunst og kultur med utallige museer, glasrøgeri, gallerier og kunsthåndværkere med åbne, arbejdende værksteder og forretninger.

Gudhjem Kirke, som er tegnet af professor Mathias Bidstrup, blev opført i 1893 ganske tæt på det sted, hvor Sankt Anna Kapel fra 1200-tallet lå. Ruinresterne af kapellet kan stadig ses på kirkegården. Kirkens altertavle er fra en tidligere kirke og dateres til ca. 1475.

Danmarks største hollændermølle ligger højt over Gudhjem. Møllen, der i dag fungerer som kursus- og mødecenter, blev bygget i 1893 og er meget velholdt.

Også højt over Gudhjem finder man Kaffeslottet. Kaffeslottet blev opført i 1912 af en københavnsk kaffegrosserer.

Gudhjem har igennem tiden tiltrukket mange kunsthåndværkere og kunstnere. To af de kendteste er malerne Niels Lergaard og Oluf Høst. Oluf Høsts hus blev i 1998 omdannet til museum for maleren og danner i dag en smuk ramme om udstillingen af hans kunst. Huset har en meget speciel klippehave med tre terrasser langs de høje lodrette klippevægge.

Den gamle stationsbygning, der var endestation for Gudhjembanen, frem til banen blev nedlagt i 1953, huser i dag Gudhjem Museum, et kunstmuseum, som ejes og drives af Gudhjem By- og Mindeforening. Der blev føjet en tilbygning til den fredede stationsbygning i 1991, tegnet af Niels Frithiof Truelsen. De to bygninger er forbundet med en glasgang. I 2001 blev museet udvidet med endnu en tilbygning - magasinbygningen. Museets permanente samling rummer blandt andet værker af Sigurd Vasegaard og skitser af Oluf Høst samt en mindre lokalhistorisk samling og værker af bornholmske kunsthåndværkere og billedhuggere.

Seks kilometer nord for Gudhjem ligger Bornholms Kunstmuseum, et museum i international klasse, der blev opført i 1993. Museets faste samling indholder værker med tilknytning til Bornholm og for billedkunstens vedkommende med fokus på Borrnholmermalerne, der boede og arbejdede på Bornholm i den første halvdel af 1900-tallet.

Melstedgård, som i dag rummer Bornholms landbrugsmuseum, blev bygget i slutningen af 1600-tallet. Stuehuset blev revet ned i ca. 1796, hvor man opførte et nyt, og det er det, der står i den dag i dag. På Melstedgård kan børn og voksne opleve et gammeldags landbrug med levende dyr og gamle maskiner og redskaber og, afhængig af sæsonen, deltage i en bred vifte af de aktiviteter, der foregår på gården, blandt andet høforarbejdning, spinding af uld og smørkærning. Tejn stubmølle blev nedtaget og siden restaureret og genopført på Melstedgård i 2009, og når det blæser kraftigt nok, males der skråning og mel med møllen.

Bornholms Middelaldercenter, der ligger i den lille by Østerlars, er et oplevelsescenter med fokus på kultur og natur i tiden 1300 - 1450. Centret byder på mange spændende aktiviteter for både voksne og børn. I juli måned afholdes et stort middelaldermarked.

I Østerlars finder man også Østerlars kirke -  indviet til Skt. Laurentius - som er den største af Bornholms fire rundkirker og en af Bornholms mest besøgte seværdigheder. Man mener, at kirken, der er bygget af rå kløvede kampesten, blev opført ca. 1150 og dermed også er den ældste af rundkirkerne. Kirken har ikke kun fungeret som kirke, den har også været fæstningsværk. Tårnet er 17 meter i diameter. For et symbolsk beløb kan man komme ind i selve kirken, hvor man kan se de meget interessante kalkmalerier fra ca. 1350. Der er tre runesten i kirken fra ca. 1050 og en gravsten fra 1370 lavet af gotlandsk kalksten.

Østerlars Kirke - rundkirker på BornholmØsterlars kirke, der i middelalderen var indviet til Skt. Laurentius, er den største af Bornholms fire rundkirker og en af Bornholms mest besøgte seværdigheder. Man mener, at kirken, der er bygget af rå kløvede kampesten, blev opført ca. år 1150. Læs mere her om rundkirker
Almindingen - EkkodalenAlmindingen er en af danmarks største skove og ligger midt på Bornholm. Almindingen betyder "Alle mands eje" og kommer sig af, at Almindingen tidligere blev brugt som fællesareal for alle bønderne i området, hvor kreaturer fik lov at græsse. Læs mere her om Almindingen
Hammershus - BornholmHammershus er Nordeuropas største borgruin og også Bornholms mest besøgte attraktion. Hammershus er beliggende på en klippeknude, og hæver sig derfor storslået 74 meter over havet med stejle klipper ud mod Østersøen. Læs mere her om Hammershus