Hasle - kunsthåndværk og gallerier

Omkring 12 kilometer nord for Rønne finder man den lille hyggelige by Hasle med ca. 1.700 indbyggere. Byen var oprindeligt blot et lille fiskerleje, men fik i første halvdel af 1500-tallet købstadsrettigheder. I forrige århundrede var Hasle Bornholms største industriby, ikke mindst takket være sin produktion af klinker, og byen er stadig hjemsted for nogle af øens største industrivirksomheder. En lang række kunsthåndværkere har deres værksteder og gallerier i Hasle.

I lighed med mange af Bornholms andre bykirker var Hasle Kirke til at begynde med et lille kapel. Kirken, der er fra omkring 1460, er opført af kløvet marksten og blev oprindeligt bygget i gotisk stil. Kirkerummet indeholder en enestående sengotisk altertavle fra omkring 1510 samt en gotlandsk døbefont i kalksten fra 1200-tallet. Prædikestolen er fra 1600-tallet. På kirkegården finder man en runesten fundet i Klemensker i 1800-tallet med teksten "Ølak lod rejse denne sten efter sin far Sasser, en velbyrdig bonde, Gud og Sankt Mikkel hjælpe han sjæl".

Grønbechs Gård er en gammel gennemrestaureret købmandsgård bygget i 1800-tallet, der i dag rummer Bornholms Center for Kunsthåndværk. Museet huser øens største samling af bornholmsk kunsthåndværk med alt inden for glas, keramik, tekstil samt metal og træ udstillet i samarbejde med ACAB - Arts and Crafts Association Bornholm. Også Sammenslutningen af Danske Kunsthåndværkere og studerende fra Glas og Keramikskolen viser deres arbejder her.

Midt i Hasle by finder man den lille hyggelige Karetmagergården, der lægger lokaler til vekslende udstillinger af malerier, kunsthåndværk og ikke mindst håndarbejder i det lille værksted i haven. Om sommeren er her kræmmermarked hver torsdag og lørdag, og gården er også mødested for Hasles vævedamer, der mødes hver torsdag i vintermånederne.

I Søndre Bæk finder man inden for ganske få hundrede meter hele 5 silderøgerier. På Hasle Røgeri har man mulighed for at følge røgningen, der foregår i åbne skorstene, fra tidligt om morgenen til sildene er færdige sidst på formiddagen. Røgeriet Søndre Bæk 18 er i dag fredet og rummer i dag et museum med en udstilling om sildefiskeriets og silderøgeriets historie ,og i naborøgeriet i nr. 16 kan man se en række plancher, der beskriver det maritime Hasle.

Igennem de sidste 50 år er der i juli måned blevet afholdt sildefest i Hasle. Sildefesten byder på masser af underholdning, konkurrencer og optræden.

For lystfiskerne er der god mulighed for at fiske efter gedder og meder i Rubinsøen, der er en tidligere kulgrav. Der kræves ikke fisketegn.

For naturelskerne er Hasle et godt udgangspunkt for at besøge mange naturskønne områder: Hasle Lystskov, Kleven, Blåskinsdalen, Svartingedalen, Klinkerskoven, Pisse Bækken, Ringebakkerne, Redningsstien, Torpe Bakke Skov og ikke mindst Rutsker Højlyng, hvor man finder Rokkestenen, indbyder alle til traveture i den smukke og varierede natur.

Jons kapel er en tør grotte/ovn, der er opstået af bølgernes slag mod klippen. Navnet stammer ifølge sagnet fra munken Jon, der kom til Bornholm for at gøre bornholmerne kristne. Han tiltrak så mange tilhørere, at der til sidst ikke var plads nok i grotten, og der blev derfor udhugget en prædikestol på en klippe udenfor, for at alle skulle kunne høre ham. Klippeformationen er op til 40 meter høj. Fra Prædikestolen fører en meget lang trætrappe op til en sti, der følger kysten.

Der er mange velbevarede runesten på Bornholm. Den største af dem, Brogårdsstenen, blev fundet i 1868 ved Bagå og står i dag på vejen mellem Rønne og Hasle. Indskriften på stenen er fra ca. år 1100 og lyder: "Svenger lod rejse denne sten efter sin fader Toste og efter sin broder Alvlak og efter sin moder og efter sin søster".

Østerlars Kirke - rundkirker på BornholmØsterlars kirke, der i middelalderen var indviet til Skt. Laurentius, er den største af Bornholms fire rundkirker og en af Bornholms mest besøgte seværdigheder. Man mener, at kirken, der er bygget af rå kløvede kampesten, blev opført ca. år 1150. Læs mere her om rundkirker
Almindingen - EkkodalenAlmindingen er en af danmarks største skove og ligger midt på Bornholm. Almindingen betyder "Alle mands eje" og kommer sig af, at Almindingen tidligere blev brugt som fællesareal for alle bønderne i området, hvor kreaturer fik lov at græsse. Læs mere her om Almindingen
Hammershus - BornholmHammershus er Nordeuropas største borgruin og også Bornholms mest besøgte attraktion. Hammershus er beliggende på en klippeknude, og hæver sig derfor storslået 74 meter over havet med stejle klipper ud mod Østersøen. Læs mere her om Hammershus