Nexø - Bornholms næststørste by

Nexø er Bornholms næststørste by med ca. 3.800 indbyggere. Byen fik status som købstad helt tilbage i 1346, da byen stadig kun var et lille fiskerleje. Nexøs store moderne havn var tilbage i 1980erne Danmarks 4. største fiskerihavn. I dag er ca. 25 fiskefartøjer hjemmehørende i havnen, men mange andre danske, svenske, finske, tyske, russiske, polske og baltiske fiskere lander deres fangst i Nexø havn hvert år. Der er også færgeforbindelse til Polen fra havnen. I lighed med Rønne blev Nexø blev den 7. og 8. maj 1945 ramt af et russisk bombardement, der ødelagde en meget stor del af byen, så miljøet omkring havnen og torvet er i dag præget af byggeri fra tiden lige efter 2. Verdenskrig, men uden for bymidten kan man stadig finde de mange smukke gamle bindingsværkshuse, der er kendetegnende for Bornholm. Nexø byder på adskillige gode hoteller, restauranter og cafeer.

Nexø kirke er muligvis fra tiden omkring 1346, da Nexø blev købstad, men det vides ikke med sikkerhed. Kirken var oprindeligt bare et lille kapel indviet til Sankt Nicolai, sømændenes skytshelgen, men blev udvidet i 1700-tallet. Kirkens tårn er fra 1500-tallet. På kirkegården finder man et stort antal gamle meget velbevarede gravsten.

Nexø Museum har siden 1969 holdt til i byens tidligere rådhus, der er en af byens ældste bygninger. Museet viser udstillinger om fiskeriets historie, redningsvæsenet, bryggeriet, de bornholmske dampskibsselskaber, samt en udstilling om Nexø krigshistorie. Man kan også følge genskabelsen det tremastede barkskib Svanen, der oprindeligt blev bygget i 1858 og blandt andet sejlede mellem Europa og Amerika. Byggeriet af den tro kopi af den 150 år gamle smukke bornholmske bark foregår på museumsværftet ved Nexø tørdok efter de originale tegninger. Museet byder også på guidede ture i Nexø.

På Bornholms Jernbanemuseum finder man en spændende lille udstilling om togdriften på Bornholm med blandt andet Bornholms eneste bevarede jernbanevogn, en postvogn.

Martin Andersen Nexø, som blandt andet skrev romanerne Pelle Erobreren og Ditte Menneskebarn, flyttede til Nexø med sin familie som barn og tog i 1894 navn efter byen. Hans barndomshjem i Ferskesøstræde er i dag indrettet som mindestuer for den berømte forfatter.

I udkanten af Nexø ligger Bornholms Sommerfuglepark og Tropeland, hvor man i det store glashus med søer, vandfald og eksotiske planter kan man opleve mere end 1000 forskellige tropiske sommerfugle, der flyver frit omkring sammen med papegøjer, kolibrier og parakitter i den tropiske varme. Parken rummer desuden en flot prydhave og en naturhave, hvor man kan se de danske sommerfugle. Parken byder også på en hyggelig café, og der er indrettet en særlig legeplads til børnene.

Lidt uden for Nexø finder man en af Bornholms tre 18-hullers golfbaner, Dueodde golfbane.

På Nexø Torv er der hver lørdag i juli loppemarked for børn. Det er også i juli, at man kan opleve det årlige jazz-arrangement, Østersøjazz.

Østerlars Kirke - rundkirker på BornholmØsterlars kirke, der i middelalderen var indviet til Skt. Laurentius, er den største af Bornholms fire rundkirker og en af Bornholms mest besøgte seværdigheder. Man mener, at kirken, der er bygget af rå kløvede kampesten, blev opført ca. år 1150. Læs mere her om rundkirker
Almindingen - EkkodalenAlmindingen er en af danmarks største skove og ligger midt på Bornholm. Almindingen betyder "Alle mands eje" og kommer sig af, at Almindingen tidligere blev brugt som fællesareal for alle bønderne i området, hvor kreaturer fik lov at græsse. Læs mere her om Almindingen
Hammershus - BornholmHammershus er Nordeuropas største borgruin og også Bornholms mest besøgte attraktion. Hammershus er beliggende på en klippeknude, og hæver sig derfor storslået 74 meter over havet med stejle klipper ud mod Østersøen. Læs mere her om Hammershus