Havne på Bornholm

Alle større byer på Bornholm har egen havn, dog lige med undtagelse af Aakirkeby, der ligger ca. midt på Øen.

Hvis man sejler til Bornholm i egen båd, kan man her finde information om de forskellige havne. Men det er nu også rart at få information om havnene på Bornholm, selv om man ikke er lystsejler, da et besøg på Bornholm klart må inkludere mindst en tur til en af de mange havne. På havnene er der ofte en helt særlig atmosfære, og det er skønt at kigge på bådene, havet, fuglene og den omkringliggende natur.

Allinge Havn
Allinge Havn er sprængt ud i klippen, så havnen er en vaskeægte bornholmerhavn. Den udsprængte granit er efterfølgende anvendt til opførelse af de solide havneværker og belægninger.

Havnen ligger i byens centrum og omkranses af et spændende bymiljø, med gode indkøbs- og spisemuligheder direkte på kajen. Cafestemningen breder sig helt ned på havnen, og når sit højdepunkt ved sommerens populære jazzfestival.

Gæstesejlere kan lægge langs kaj i yderhavn og i inderhavnen, hvis der er plads.

I sommerhalvåret er der daglig forbindelse til Christiansø og Simrishamn med færge.

Få mere information, herunder besejling, faciliteter m.v. for Allinge Havn

Arnager Bådehavn
Arnager Bådehavn er en lille fiskeri- og lystbådehavn med begrænset plads til gæstesejlere. Der forefindes cirka 10 gæstepladser i havnen. Havnen er til gengæld den eneste havn på Bornholms Syd-Vest kyst, der kan anløbes af kølbåde. Naturen omkring Arnager er præget af strand, hav, bakker, skov og mose.

Arnager har eget silderøgeri, der klart kan anbefales at besøge og spise i deres restaurant. Derudover byder Arnager på nogle af Bornholms bedste sandstrande. Der er mulighed for indkøb af dagligvarer i området, blandet andet ved Nylars, 4 km mod nord. Derudover finder man gode indkøbsmuligheder, spisesteder, kulturelle tilbud og aktiviteter for hele familien i Rønne, der er beliggende 9 km mod nordvest.

Få mere information, herunder besejling, faciliteter m.v. for Arnager Havn

Bakkerne Bådehavn
Bakkerne Bådehavn er beliggende ved Sømarken syd for Pedersker på øens sydøstlige kyst og er en af øens mindste havne. Havnen er en privat havn, og vanddybden er kun 1 meter.

Normalt er det de lokale fiskefartøjer, der ligger til i havnen men i godt vejr specielt i sommerhalvåret er der også  enkelte mindre både i den lille havn. Ikke langt fra havnen er der et silderøgeri, Bakkarøgeriet, hvor der både er butik og restaurant.

Balka Havn
Balka Havn er en lille jollehavn, der benyttes til småbåde og fritidsbåde. Tæt på den lille havn ligger en af Bornholms mest populære badestrande Balka Strand med det skønneste hvide og finkornede sand.

Boderne Havn
Boderne Havn er en lille privat havn beliggende i Boderne på Bornholms syd-øst kyst. Der er enkelte gæstepladser i havnen.

Ved Boderne er der mange sommerhuse og også restaurant, café og ishus. Der er en rigtig dejlig sandstrand ved Boderne, og det er også her den store tøjbutik, Pia Stærmose er beliggende.

Bølshavn
Bølshavn er havneby til Østermarie og er beliggende mellem Svaneke og Gudhjem på Bornholms østlige kyst. Havnen er smukt beliggende og er omgivet af klipper, og enkelte fiskerjoller holder til i havnen.

Christiansø Havn
Så kan det ikke blive mere idyllisk - Christiansø er et fæstningsværk og flådestation fra 1600 tallet. Dog har øen kun været i brug som fæstning en enkelt gang - i krigen mod England. Havnen er Christiansøs naturlige centrum.

Postbåden Peter anløber havnen alle hverdage året rundt, laster og losser dagligvarer og gods og bringer passagerer til og fra øen. Hele øgruppen Ertholmene er fredet. Af hensyn til øernes natur og unikke fortidsminder henstilles det til alle besøgende at udvise omtanke og hensyn under besøget.

Man skal spare på vandet, da det er ikke tilladt at tanke ferskvand. Vand til dagligt forbrug hentes ved de offentlige vandhaner. Drikkevand skal koges. Opvask må ikke foregå ved de offentlige vandhaner.

Det er ikke tilladt at bringe husdyr i land på øen.

Få mere information, herunder besejling, faciliteter m.v. for Christiansø Havn

Hammerhavnen
Hammerhavnen/Hammer Havn er en tidligere udskibningshavn for Bornholmsk granit. Havnen er smukt beliggende for foden af Hammershus. Havnen byder ikke på mange faciliteter, men er til gengæld placeret i smuk natur.

Der kan bestilles morgenbrød i den lille kiosk på havnen.

Der er god sandstrand og badebro ved havnen.

Hammerhavnens bådfart tilbyder en sejltur langs klipperne, forbi løvehovedet, kamelerne og ind i en 70 meter dyb klippehule. Der sejles hver dag fra klokken 10.00 i perioden 1. maj til 30. september. Voksne koster 60 kroner og børn koster 30 kroner. Der sejles, når vejret tillader det. Afgang fra Hammer Havn.

Nord for havnen er det gamle granitbrud placeret. Der er åbent for offentligheden.

Få mere information, herunder besejling, faciliteter m.v. for Hammer Havn

Hasle Havn
Hasle havn er en mellemstor fiskeri- og lystbådehavn, der kan anløbes dag og nat i al slags vejr, og der er altid plads i havnen, hvor man ligger godt beskyttet for vind og sø.

I Hasle by er der indkøbs- og spisemuligheder, herunder røgeriet, der ligger lige syd for havnen. I den gamle velbevarede købmandsgård "Grønbechs Gård" vises skiftende udstillinger af anerkendte bornholmske såvel som nationale og udenlandske kunsthåndværkere.

Syd for havnen er der dejlige badestrande og store skov-områder med blandt andet. ler- og kulgrave, og nord for havnen starter den bornholmske klippekyst.

Havnens moderne servicebygning indeholder opholdsrum, vaskerum, bad og toilet. Ved alle kajer er der el- og vandstik.

Få mere information, herunder besejling, faciliteter m.v. for Hasle Havn

Helligpeder Havn
Helligpeder Havn er beliggende nord for Hasle og er en fin og meget smuk lille jolle- og fiskerihavn. Der er få gæstepladser i havnen.

Ved havnen er der smukt restaurerede bygninger, og der ånder fred og idyl i den lille havn.

Kampeløkkehavnen
Kampelykkehavnen er en lille jollehavn med enkelte mindre fiskebåde. Havnen er beliggende ved Allinge på nord-bornholm. Der er en hyggelig atmosfære og havnen er smukt beliggende i klippelandskabet.

Listed Havn
Listed havn er et lille fiskerleje. Listed er utroligt smukt beliggende ved Østersøen på Bornholms nordkyst to kilometer vest for Svaneke. Havnen er delt op i flere bassiner, hvor gæstesejlerne bedes placere sig i ydre og mellem bassinet.

Rundt om Listed havn er der café, restaurant, guldsmed og et mindre fiskerimuseum. Der bor 237 mennesker i Listed by.

På havnen finder du et lille museum, hvor udstillingen omhandler Listed by og havns historie og udvikling. Der er også en god legeplads lige ved havnen.

Der er en fin natursti, der fører til Svaneke. Du går langs vandet, hvor du bliver ført igennem klippelandskab og skov. Bestemt en tur værd.

Joboland, også kaldet Brændegårdshaven, er en forlystelsespark og kunne ligeledes være en mulighed for en hyggelig udflugt for hele familien. Her er både vandland, dyrepark og forlystelser.

Få mere information, herunder besejling, faciliteter m.v. for Listed Havn

Melsted Havn
En hyggelig lille privatejet havn på solskinsøen Bornholm. Havnen ligger godt beskyttet mellem Sorteskær og Guleskær. Havnen er bygget i 1884 af granitkampsten, og har plads til cirka 50 småbåde og joller. I sommerperioden er her oftest overfyldt, og det kan være svært at få en plads.

Både nord og syd for havnen er der skanser. Syd for havnen er der en virkelig lækker badestrand med det fineste sandstrand.

Melsted er et lille hyggeligt fiskerleje med små velholdte bindingsværkshuse og smalle krogede gader. 4 af husene har stadig røgeriskorstene, der røg sildene i gamle dage.

Cirka 300 meter fra havnen finder man landsbrugsmuseet "Melstedgård", der er en gammel bornholmsk bondegård, og absolut et besøg værd. Stuehuset er fra 1796.

Det er også muligt at gå til Østerlars rundkirke, hvis man har mod på en lidt længere travetur (4 km). Østerlars er Bornholms største rundkirke, og man kan se spændende kalkmalerier fra 1300-tallet.

Få mere information, herunder besejling, faciliteter m.v. for Melsted Havn

Nexø Havn
Det vides, at der har været anløbsplads i Nexø siden 1660 i form af et par enkelte moler ud i havet. En egentlig havn blev etableret i 1860. Den sidste havneudvidelse skete i 1980. I 1980erne var Nexø Havn den største kommunale fiskerihavn og landets 4. største havn. Havnen er primært en trafikhavn for færgedrift og fiskeri, dog med undtagelse i sommermånederne, hvor man, som lystsejler, kan benytte havnen.

Den gamle havn samt vestkajen i 1. bassin er reserveret til lystsejlere i sommermånederne og danner med
sine fine restauranter, kiosker med videre en hyggelig ramme omkring cirka 60 gæstepladser. Lige ved havnen ligger 2 af byens museer, hvor der blandt andet kan opleves skiftende udstillinger om fiskeri og søfart, samt den bornholmske jernbane. I byen er der endvidere indrettet en mindestue om Martin Andersen Nexø i hans barndomshjem.

Der er fine busforbindelser fra Nexø til resten af Bornholm.

Få mere information, herunder besejling, faciliteter m.v. for Nexø Havn

Rønne Havn
Rønne Havn er den største havn på Bornholm, og havnen bruges erhvervsmæssigt og som færgehavn. Her er der færger til Køge og til Ystad i Sverige samt Sassnitz i Tyskland. Lystsejlere på visit kan ikke lægge til i Rønne Havn men kan i stedet benytte Rønne Lystbådehavn, også kaldet Nørrekås, der er beliggende ca. 1 sømil nord for Rønne Havn.

Rønne Lystbådehavn (Nørrekås)
Rønne Lystbådehavn, også kaldet Nørrekås, er en moderne havn med nyere og rigtig gode faciliteter og med ca. 100 gæstepladser. Lige ved havnen er der en lille strand, Nørrekås Strand, og ikke langt fra havnen ligger Rønne by med masser af indkøbsmuligheder, restauranter og caféer.

Sandvig Havn
Lille fiskeri-, jolle- og lystbådehavn med cirka 15 gæstepladser beliggende umiddelbart ved en af Nordbornholms bedste sandstrande, og i et spændende bymiljø med indkøbs- og gode spisemuligheder.

Få mere information, herunder besejling, faciliteter m.v. for Sandvig Havn

Snogebæk Havn
Snogebæk havn er placeret på Bornholms sydøstlige side. Havnen har plads til omkring 20 både. Havnen er bygget cirka 100 meter ude i havet, hvor en lang bro fører indtil land. Havnen ligger midt imellem Bornholms to mest kendte badestrande - Balka strand og Dueodde. Du finder mere her om Balka og Dueodde strand

Byen i sig selv er charmerende - der er mange røgerier, hvor man kan købe friskrøget sild. Snogebæk har en del ældre bygninger, der er registreret som bevaringsværdige.


Få mere information, herunder besejling, faciliteter m.v. for Snogebæk Havn

Svaneke Havn
Svaneke har allerede siden 1200-tallet eksisteret som fiskerleje på Bornholms østkyst, og byen har især kunnet nyde godt af det gode sildefiskeri i middelalderen. Svaneke er også Danmarks østligste købstad.

Havnen er lille, men meget hyggelig. Der er cirka 40 gæstepladser, men de lokale både har førsteret på pladserne. Vær opmærksom på at en port mellem og inderhavn og yderhavn lukkes ved pålandskuling.

Svaneke rummer fine spisesteder og gode indkøbsmuligheder, og direkte til kajen lokker restauranter og caféer. Cirka 200 meter nord for havnen finder man et af Bornholms største røgerier, der dagen igennem har varme, røgede sild - alt i røget fisk i øvrigt.

Få mere information, herunder besejling, faciliteter m.v. for Svaneke Havn

Teglkås Bådehavn
Teglkås Havn er et lille fiskerleje beliggende på vestsiden af Bornholm. Havnen har ikke mange faciliteter.

Af nærliggende attraktioner kan nævnes Jons kapel, der er opstået af bølgernes slag mod de bornholmske klipper. Jon var sendt til Bornholm for at gøre bornholmerne kristne. Han slog sig ned ved klippen, hvor han fortalte historier til øens befolkning. 108 trappetrin fører ned til en klippeafsats, kaldet prædikestolen, hvor munken Jon fortalte de hedenske bornholmere om Jesus. Lidt mod syd finder man 3 ovne eller klippehuler.

Få mere information, herunder besejling, faciliteter m.v. for Teglkås Havn

Tejn Havn
Tejn Havn er en af Bornholms største fiskeri- og lystbådehavne med ca. 85 gæstepladser.

I Tejn er der stort set alt, hvad en lystsejler kan få brug for med bl.a. værft, bedding og sejlmager. Der er også en dagligvarehandel lige ved havnen.

Vang Havn
Vang Havn er beliggende på Bornholms nord-vestlige kyst og er et lille fiskerleje med lav bebyggelse op af skråningerne på klipperne.

Der er en dejlig atmosfære og havnen er hyggelig og omgivet af en særlig ro. Vang by, der ligger i forlængelse af havnen, har fine muligheder for indkøb og bespisning, bl.a. kan vi nævne den skønne kvalitets restaurant Le Port hvor der er en enestående udsigt over vandet. Vang byder også på masser af gode vandreture til f.eks. Slotslyngen. Lige ved havnen er der et galleri og en skulpturpark samt en lille grillhytte.

Årsdale Havn /Aarsdale Havn
Årsdale Havn er beliggende på Bornholms østkyst syd for Svaneke. Årsdale er et lille hyggeligt fiskerleje, der er meget velbevaret. I Årsdale er der hele 4 silderøgerier at vælge imellem, og der er gode faciliteter og indkøbsmulighed. Gæstende lystsejlere er velkomne, hvis der er plads i havnen, og den er absolut et besøg værd.

Østerlars Kirke - rundkirker på BornholmØsterlars kirke, der i middelalderen var indviet til Skt. Laurentius, er den største af Bornholms fire rundkirker og en af Bornholms mest besøgte seværdigheder. Man mener, at kirken, der er bygget af rå kløvede kampesten, blev opført ca. år 1150. Læs mere her om rundkirker
Almindingen - EkkodalenAlmindingen er en af danmarks største skove og ligger midt på Bornholm. Almindingen betyder "Alle mands eje" og kommer sig af, at Almindingen tidligere blev brugt som fællesareal for alle bønderne i området, hvor kreaturer fik lov at græsse. Læs mere her om Almindingen
Hammershus - BornholmHammershus er Nordeuropas største borgruin og også Bornholms mest besøgte attraktion. Hammershus er beliggende på en klippeknude, og hæver sig derfor storslået 74 meter over havet med stejle klipper ud mod Østersøen. Læs mere her om Hammershus