Almindingen på Bornholm - Ekkodalen og Rytterknægten

Almindingen er en af Danmarks største skove og ligger midt på Bornholm.

Almindingen betyder "Alle mands eje" og kommer sig af, at Almindingen tidligere blev brugt som fællesareal for alle bønderne i området, hvor kreaturer fik lov at græsse. Dengang var det endnu en hede, og først i 1800-tallet blev området beplantet med træer.

Almindingen byder på et kuperet terræn, specielt på vestsiden, hvor man også kan se klipper flere steder.

Ekkodalen
Almindingen deles af sprækkedale. Den største sprækkedal hedder Ekkodalen, og er ca. 1 km lang og med op til 20 m høje klippevægge. Ekkodalen er opkaldt sådan på grund af det fine ekko, der er. Det bedste ekko skulle efter sigende være fra H. C. Ørsteds Kilde, der er beliggende ca. 20 m til venstre, når man kommer fra stien ved indgangen.

Ved indgangen ind mod Ekkodalen er der store græsarealer, hvor man kan lege eller have picnik i det grønne med sin medbragte mad. Det er også muligt at købe mad og drikke i Traktørhuset, der ligger lige overfor indgangen til Ekkodalen.  

I foråret er bunden af Ekkodalen fyldt med urter og blomster, specielt liljekonvaller. Et stykke inde i Ekkodalen går der køer med derers kalve om sommeren.

(Artiklen fortsætter længere nede)

Ekkodalen - Indgang til Ekkodalen
Indgang til Ekkodalen

Ekkodalen - smuk natur
Smuk natur i Ekkodalen

Ekkodalen - Det bedste ekko
Ekkodalen med det bedste ekko

Køer i Ekkodalen
Græssende køer i Ekkodalen

Ekkodalen - sti fører ud af Ekkodalen
Stien ud af Ekkodalen

Ekkodalen og Traktørhuset
Traktørhuset overfor Ekkodalen


Rytterknægten
Bornholms højeste punkt, Rytterknægten ligger også i Almindingen. Rytterknægten ligger 162 m.o.h. og der er et højt udkigstårn, Kongemindet, der blev bygget i 1856. I begyndelsen var det et 12 m højt stentårn, men på grund af de høje træer, blev det i 1899 forhøjet med en yderligere 9 m høj stålkonstruktion. Udsigtstårnet på Rytterknægten er åbent hele året i dagstimerne, og det er gratis at komme op i tårnet.

Der er 118 trappetrin helt op til toppen af udkigstårnet. På grund af stålkonstruktionen, hvor man kan kigge ned mellem trinene, når man går op, skal man ikke bevæge sig op, hvis man lider af højdeskræk :) Tilgengæld er der en enestående udsigt fra toppen, hvor man i klart vejr kan se havet næsten hele vejen rundt om Bornholm. Stålkonstruktionen er bygget så trapperne er ret smalle og der er ensretning, så man går en vej op og en anden vej ned.

På Rytterknægten ligger også en kiosk, hvor man kan købe både mad, drikkevarer, slik og diverse souvenirs.   

(Artiklen fortsætter længere nede)

Rytterknægten på Bornholm
Rytterknægten

Rytterknægten - På vej op i Rytterknægten
På vej op i Rytterknægten

Rytterknægten - Udsigt ned mod parkeringsområdet
Rytterknægten - Udsigt ned mod parkeringsområdet


Rytterknægten - Udsigt fra Rytterknægten
Udsigt fra Rytterknægten

Gamleborg og Lilleborg
Man mener, Gamleborg stammer fra Vikingetiden og er en borgruin beliggende i Almindingen. Gamleborg har været af betragtelig størrelse, og borgpladsen er ca. 100 x 270 m. En jordvold omgiver borgpladsen, og i tidlig middelalder blev borgen forstærket bl.a. med en 2 m tyk mur på voldens yderside i Vest. 

Lilleborg er beliggende ca. 800 m fra Gamleborg midt i Almindingen, og er en gammel borgruin. Det menes, at borgen blev bygget i ca. 1190 under Kong Knud 6. som et modstykke til ærkebispens Hammershus. 

Aboretet
Hvis man interesserer sig for træer og buske, er aboretet i Almindingen absolut et besøg værd, men også hvis man vil have naturoplevelser for hele familien, kan Aboretet anbefales.

Aboretet blev grundlagt i 1930'erne, men var så tæt bevokset at man måtte tynde godt ud. I en periode blev haven forsømt, men i 1980'erne blev haven udviddet og nye træsorter kom til.

Ud over de mange sjældne træer, er der smukke skovsøer med frøer. Der er en del gode stier, hvor det er muligt at medbrige en barnevogn, og der er store græsarealer til leg og boldspil. Aboretet er let at komme til fra bil, og der er gode parkerings- og toiletforhold samt borde/bænke, hvor man kan nyde den medbragte mad.

Aboretet ligger overfor skovfogedhuset, Segensvej 37 i Almindingen.

Hestevognskørsel
I Almindingen er det muligt at køre med hestevogn i ca. 2 timer på en 12-kilometers rute.

Turen starter ved Ekkodalen (Ekkodalsvej 5) og går via Rømers Minde og
Rokkestenen til Rytterknægten, hvor der er kaffepause. Herefter går turen mod Vallensgårdsmosen, hvor der er en fantastisk smuk udsigt over mosen mod Aakirkeby.

Pris voksen 130 kr inkl. kaffe og kage
Pris barn (2-12 år) 75 kr inkl. juice og kage 

Der køres tirsdag, onsdag, torsdag og søndag kl. 18.00 i sommerperioden og
lørdag, søndag og helligdage kl. 14.00 til 16.00 fra ca. 15. august til 15. juni. Turen aflyses dog ved dårligt vejr eller manglende tilslutning. Husk praktisk, varmt tøj.


Bornholms Travbane/Bornholms Brand Park
Bornholms Travbane er beliggende midt i Almindingen og har løb fra april til oktober måned med ugentlige løb i højsæsonen. Derudover afholdes der familiedage om sommeren, hvor der er boder, ponyridning og hvor man kan prøve at sidde i en sulky bag en travhest, sammen med en erfaren travrytter.

Østerlars Kirke - rundkirker på BornholmØsterlars kirke, der i middelalderen var indviet til Skt. Laurentius, er den største af Bornholms fire rundkirker og en af Bornholms mest besøgte seværdigheder. Man mener, at kirken, der er bygget af rå kløvede kampesten, blev opført ca. år 1150. Læs mere her om rundkirker
Almindingen - EkkodalenAlmindingen er en af danmarks største skove og ligger midt på Bornholm. Almindingen betyder "Alle mands eje" og kommer sig af, at Almindingen tidligere blev brugt som fællesareal for alle bønderne i området, hvor kreaturer fik lov at græsse. Læs mere her om Almindingen
Hammershus - BornholmHammershus er Nordeuropas største borgruin og også Bornholms mest besøgte attraktion. Hammershus er beliggende på en klippeknude, og hæver sig derfor storslået 74 meter over havet med stejle klipper ud mod Østersøen. Læs mere her om Hammershus