Hammershus, Nordeuropas største borgruin - attraktioner på Bornholm

Hammershus er beliggende på Bornholms vestkyst ikke langt fra Bornholms nordligste spids. Hammershus er Nordeuropas største borgruin og også Bornholms mest besøgte attraktion.

Hammershus er beliggende på en klippeknude, og hæver sig derfor storslået 74 meter over havet med stejle klipper ud mod Østersøen.

Historien om Hammershus
Der er fortsat tvivl om, hvornår Hammershus blev bygget, men nyere undersøgelser peger på ca. år 1200. Man mener, at Hammershus blev opført af kong Valdemar Sejr og ærkebiskop Anders Sunesen.

Hammershus har i forskellige perioder bl.a. fungeret som samlingssted, fæstning og politisk fængsel. Corfitz Ulfeldt og Leonora Christina er nogle af dem, der har opholdt sig ufrivilligt på Hammershus, da det fungerede som fængsel.

I 1743 begyndte man en nedrivning af Hammershus, da borgen ikke længere var i brug, og man genbrugte byggematerialer fra Hammershus til andre bygningsværker på både Bornholm og Christiansø. I år 1822 blev Hammershus fredet, og i 1885 startede en restaurering af Hammershus. 

Hvad kan man opleve på Hammershus?
Hammershus består af mange ringmure. I den inderste borgs ringmur finder man Manteltårnet, der er det ældste, og som oprindeligt var på 6 etager. Manteltårnet er ombygget af flere omgange og fungerede som både portværn og bolig. Bag ved Manteltårnet ligger den indre borg, hvor der oprindeligt var både kirke og køkken. Kort efter opførtes en yder ringmur med Havport, Hundetårn og Blommetårn. Flere forborge og magasiner er tilføjet senere, og oprindeligt var der bag de mange mure stalde, lader og hvad der ellers var nødvendigt for at drive landbrug og borg. Borgbroen, der er fra 1400-tallet er Danmarks eneste bevarede borgbro fra middelalderen.

På borgen er der placeret kort og beskrivelser, der informativt fortæller om livet og dagligdagen på Hammershus i Middelalderen.

Nedenfor Hammershus er der en P-plads, og her ligger også slotsgården, der rummer Hammershus udstillingen. Der skal betales entré for at komme ind og se udstillingen, men ellers er der fri entré til selve Hammershus, der kan besøges hele året i alle døgnets timer. Udstillingen viser bl.a. hvordan man mener, Hammershus så ud omkring år 1570.

Slotsgården har også et cafeteria og kiosk, hvor der er en fin udsigt til Hammershus. Her kan man købe mad og drikkevarer samt forskellige souveniers m.v. Her er også toiletter.

Ved P-pladsen og ved broen er der store græsarealer og borde/bænke, hvor man kan nyde sin medbragte mad.  

Hammershus er egnet for hele familien, men det kan være lidt vanskeligt (dog ikke umuligt) at medbringe barnevogn eller klapvogn, og Hammershus er ikke ret egnet til kørestole, da der er mange bakker og sten. Det er dog ikke som kørestolsbruger svært at komme til broen og udstillingen nedenfor hammershus.

Naturen omkring Hammershus
Alene naturen ved Hammershus er et besøg værd - den er storslået og helt enestående. Vest for staldende kan man se ud over Mølledalen og Paradisdalen, der er 2 sprækkedale. Sprækkedalene på Nordbornholm skaber nogle helt specielle forhold for dyr og planter, der er helt unik i Danmark.

Der vokser mange forskellige planter ved Hammershus, og der er registreret omkring 300 forskellige arter, hvoraf nogle er meget sjældne, og hvoraf de ca. 50 arter kan være plantet da borgen var i brug.

På grund af den høje beliggenhed, kan der selv i stille og solrigt vejr være temmelig koldt at gå rundt og opholde sig på slotsborgen, og det anbefales derfor at man medbringer en ekstra trøje.

Arrangementer
Der er specielt i sommersæsonen flere spændende arrangementer, der foregår på Hammershus. De fantastiske omgivelser giver ofte arrangementerne en helt speciel stemning, som man ikke kan finde andre steder. I nedenstående finder du information om nogle af de arrangementer, der finder sted på Hammershus: 

Ildnat
Bornholms Middelaldercenter arrangerer i samarbejde med Natusstyrelsen Ildnat på Hammershus. Læs mere om arrangementet under Bornholms Middelaldercenter eller på deres hjemmeside.

Wonderfestiwall
Hvert år i august måned arrangerer Wonderfestiwall en 4-dages festival med Hammershus som baggrunds kulisse. Der er altid mange store navne på plakaten, og omgivelserne ved Hammershus gør festivallen til noget helt specielt. Få mere info på Wonderfestiwall's hjemmeside

Guidede ture
Ud over de specielle arrangementer, er det muligt at komme på guidede ture rundt på Hammershus. Turistbureauerne på øen kan ofte formidle kontakt til lokale guider.

Adresse
Langebjergvej 128
3770 Allinge

Billeder fra og af Hammershus:

Hammershus
Hammershus

Op mod Hammershus
Fra stien op til Hammershus

Hammershus borgruin
Hammershus borgruin

Hammershus - Et kig ud
Hammershus - Et kig ud

Hammershus Borgruin udsigt
Udsigt fra Hammershus borgruin

Endnu et udkig fra Hammershus
Endnu et udkig fra Hammershus

Borgruiner fra Hammershus
Borgruiner fra Hammershus

Hammershus trappe
Spændende ruiner med trappe

Udsigt fra Hammershus
Udsigt fra Hammershus

Endnu en smuk udsigt fra Hammershus
Endnu en smuk udsigt fra Hammershus

Hammershus Slotsgården med udstilling samt cafeteria
Hammershus Slotsgården med udstilling samt cafeteria

Læs om flere attraktioner i menuen til venstre.

Østerlars Kirke - rundkirker på BornholmØsterlars kirke, der i middelalderen var indviet til Skt. Laurentius, er den største af Bornholms fire rundkirker og en af Bornholms mest besøgte seværdigheder. Man mener, at kirken, der er bygget af rå kløvede kampesten, blev opført ca. år 1150. Læs mere her om rundkirker
Almindingen - EkkodalenAlmindingen er en af danmarks største skove og ligger midt på Bornholm. Almindingen betyder "Alle mands eje" og kommer sig af, at Almindingen tidligere blev brugt som fællesareal for alle bønderne i området, hvor kreaturer fik lov at græsse. Læs mere her om Almindingen
Hammershus - BornholmHammershus er Nordeuropas største borgruin og også Bornholms mest besøgte attraktion. Hammershus er beliggende på en klippeknude, og hæver sig derfor storslået 74 meter over havet med stejle klipper ud mod Østersøen. Læs mere her om Hammershus