Paradisbakkerne - vandreture og seværdigheder

Paradisbakkerne er beliggende på Østbornholm ca. 3 km Nord-Vest for Nexø. Paradisbakkerne er et skovklædt område, der er meget kuperet, og som rejser sig 30-50 meter over terrænet. Det øverste punkt er Midterpilt på 113 meter over havets overflade. Der er mange sprækkedale i det smukke område.

Paradisbakkerne er privatejet, men det er tilladt at benytte de forskellige vandrestier og veje fra kl. 6 om morgenen til solnedgang. Det er ikke tilladt at opholde sig inden for 150 m fra beboelses- og driftsbygninger. På grund af de mange sprækkedale og kuperede terræn, anbefales det ikke at begive sig ind i området, hvis man er gangbesværet, er kørestolsbruger eller med barnevogn eller klapvogn.

I hver ende af Paradisbakkerne er der parkeringspladser, hvor man via de opstillede skilte kan få et overblik over Paradisbakkerne, og de forskellige seværdigheder i området. Der er 3 afmærkede ruter (rød, blå og gul) på henholdsvis 3, 5 og 6,5 km rundt i Paradisbakkerne.

Bornholms Regionskommune har udgivet en folder med de 3 vandreture, seværdigheder og anden praktisk information. Guiden kan fås på turistbureauer, biblioteker og NaturBornholm men er også beskrevet i mindre detaljeret grad i nedenstående.

3 km vandretur i Paradisbakkerne: Rød rute, afmærket med en rød cirkel
Denne vandretur i Paradisbakkerne starter ved p-pladsen ved Klintebygård, som ligger på sydsiden af Paradisbakkerne. På turen kommer man først forbi Fjeldstauan, som er Danmarks ældste vandrerhjem fra 1919. Videre på turen kommer man til Rokkestenen, som er Bornholms mest kendte og også den største vandreblok, som rent faktisk rokker. Turen kan klares på omkring 1 time.

5 km vandretur i Paradisbakkerne: Blå rute, afmærket med en blå firkant
Denne tur starter ligeledes ved p-pladsen ved Klintebygård. I starten er denne rute den samme som den røde rute, men senere fører ruten forbi Gamleborg, , også kendt som Gamleborg Vikingborg, var en befæstning. Borgen blev opført omkring år 750, og den blev brugt til øens konge i vikingetiden (ca. år 750-1050) og den tidlige middelalder. Omkring år 1100 blev der udført store forandringer på borgen, men kort efter blev den forladt til fordel for Lilleborg, som ligger ca. 700 meter mod nordøst. Det vides ikke, hvorfor borgen blev forladt. Herefter går turen videre til Borgesø, der ligger nord for Gamleborg, og som er en næsten udtørret sø samt Midterpilt, som er det højeste punkt i Paradisbakkerne, nemlig 113 meter over havet. Turen tager ca. 2 timer.

6,5 km vandretur i Paradisbakkerne: Gul rute, afmærket med gul trekant
Den sidste afmærkede tur i Paradisbakkerne er den gule tur, som ligeledes starter ved p-pladsen ved Klintebygård. Denne tur er virkelig smuk og går bl.a. forbi Majdal, som er den bredeste dal i Paradisbakkerne. Man kommer også forbi Ravnedal, som hedder sådan på grund af de mange ravne, som man hyppigt ser. Herudover kommer man forbi Troldstauerna, som er en klippevæg med nedfaldne klippeblokke, så der dannes huler under de store klippeblokke. Turen går også forbi Heksens dør, som er en lodret klippevæg i Dybedal, Trommerestenene, som er en samling mindre vandreblokke/sten samt Gamledam, som er en smuk mose omkrandset af klipper. Turen går også forbi Oksemyr, som er et fladt moseområde samt Kodal, som er endnu en smuk sprækkedal. Turen tager ca. 4 timer.

 

Østerlars Kirke - rundkirker på BornholmØsterlars kirke, der i middelalderen var indviet til Skt. Laurentius, er den største af Bornholms fire rundkirker og en af Bornholms mest besøgte seværdigheder. Man mener, at kirken, der er bygget af rå kløvede kampesten, blev opført ca. år 1150. Læs mere her om rundkirker
Almindingen - EkkodalenAlmindingen er en af danmarks største skove og ligger midt på Bornholm. Almindingen betyder "Alle mands eje" og kommer sig af, at Almindingen tidligere blev brugt som fællesareal for alle bønderne i området, hvor kreaturer fik lov at græsse. Læs mere her om Almindingen
Hammershus - BornholmHammershus er Nordeuropas største borgruin og også Bornholms mest besøgte attraktion. Hammershus er beliggende på en klippeknude, og hæver sig derfor storslået 74 meter over havet med stejle klipper ud mod Østersøen. Læs mere her om Hammershus