Bornholmske specialiteter

Bornholm er kendt for sine mange specialiteter, og en ferie på Bornholm bør derfor også inkludere mindst et besøg hos nogle af producenterne på området. Det kunne f.eks. være Svaneke Bryghus, hvor man kan nyde en dejlig velskænket fadøl eller det kunne være et besøg i den lille hyggelige og nostalgiske butik og karamelkogeri KaramelKompagniet i Gudhjem.

Her finder du lidt information om nogle af de specialiteter, som Bornholm er så kendt for.

Bechs Chokolade
Bechs Chokolade i Gudhjem er beliggende ved havnen. Her kan man købe den skønneste hjemmelavede chokolade. Bechs Chokolade er et must for alle chokoladeelskere. Udenfor butikken er der et par bænke, hvor man kan slå sig ned med den nyindkøbte chokolade, hvis man ikke kan vente til man kommer hjem.

Karamel Kompagniet
Karamel Kompagniet er Danmarks første karamelkogeri og er beliggende på den stejle vej med de mange små butikker ned mod havnen i Gudhjem. Butikken er hyggeligt og nostalgisk indrettet i gammel købmandsstil. Her er der altid en lille smagsprøve på deres karameller, og derudover kan man købe et hav af andre slik-varianter som f.eks. bolsjer, dragée og chokolade. Deres karameller er kendt for at være tyggevenlige og af meget høj kvalitet. Ud over slik kan man købe de fineste dåser i gammel stil. I forlængelse af butikken ligger karamelkogeriet, hvor man ind imellem kan være heldig at se, hvordan karamellerne bliver produceret. 

Svaneke Bolsjer
Svaneke Bolsjer er beliggende i hjertet af Svaneke på det lille torv. Her kan man købe stort set alle slags bolsjer, og i højsæsonen bliver der flere gange dagligt produceret bolsjer i deres værksted. Man kan blande sin helt egen pose med bolsjer i butikken.

Svaneke Bryghus
Lige ved siden af Svaneke Bolsjer ligger Svaneke Bryghus. Svaneke Bryghus er både en restaurant og et bryghus, og der er servering både ude og inde. Hvis man er i tvivl om, hvilken øl man skal vælge, er det muligt at købe en smagsprøve af flere forskellige øl. Svaneke Bryghus er kendt for den høje kvalitet og producerer en række specialøl som f.eks. Svaneke Ale og Svaneke Choko Stout. Hvis man ikke bryder sig om øl, er det derudover muligt at købe økologisk sodavand, der ligeledes er af egen produktion.

Svaneke Chokoladeri
I samme port ind til Svaneke Bryghus finder man Svaneke Chokoladeri. Her kan man købe næste alt indenfor chokolade.

Svaneke Ismejeri
Svaneke Ismejeri kendes på koen, der står uden for butikken eller køen af mennesker, der venter på at få is. Man finder ismejeriet, når man følger vejen fra torvet og bryghuset ned mod havnen. Svaneke fløde is er lavet af frisk Bornholmsk jersey fløde og mælk og derudover benyttes der frugter og bær fra Norden. Der er ingen tilsætningsstoffer i isen, og vaflerne er hjemmebagte. Ud over is er det også muligt at købe forskellige kaffevarianter, varm chokolade m.v. Det hele kan nydes i deres lille hyggelige gårdhave, men der er også mulighed for at sidde indendørs, hvis vejret er dårligt.    

Lakrids by Johan Bülow
Går man fra havnen mod glastorvet, hvor bl.a. glaspusteriet Pernille Bülow ligger, finder man den lille butik Lakrids by Johan Bülow. Her lægges der vægt på rene råvarer i høj kvalitet og uden tilsætningsstoffer. Her kan man få en smagsprøve og der er lakridser i alle smagsvarianter, sågar med chili.

Karamelleriet i Svaneke
Helt nede ved havnen i Svaneke ligger Karamelleriet. Her kan man købe "Klippestykker", "Strandsten" eller "Bornholmsk Granit", der alle er forskellige karamel varianter. Her er der også mulighed for at se, hvordan karamellerne bliver lavet.

Kjærstrup Chokolade
Kjærstrup Chokolade er beliggende i Snogebæk. Her kan man købe chokolade i høj kvalitet.

Røgerier
Noget af det, Bornholm er allermest kendt for er de mange røgerier, med Bornholmske sild og "Sol over Gudhjem". Hvis man skal til Bornholm må man mindst besøge et røgeri under opholdet.

Røgeriet i Svaneke
Røgeriet i Svaneke er beliggende på Fiskergade 12 og ligger helt ud til vandet. Når man kommer ned til havnen, skal man følge vejen til venstre. Vejen drejer lidt væk fra havet, men herefter kommer der en vej, der svinger til højre ud mod vandet igen. Her kan man købe det meste indenfor røgvarer, bl.a. "Sol over Gudhjem" som er en røget sild med æggeblomme på rugbrød. Her får man også de skønneste fiskefrikadeller, varmrøget laks, røget makrel og meget andet. Til børnene er fiskefillet og pomfritter ofte et hit.

Fra røgeriet er der en smuk udsigt over vandet, og der er mulighed for at spise både inde og ude. Udendørs er der nogle gamle kanoner, som de fleste børn gerne vil klatre på.


Røgeriet i Gudhjem
Ved havnen i Gudhjem ligger Gudhjem Røgeri. Lokalerne er specielt indrettede i gammel fiskerstil, og det er også muligt at sidde udendørs med fin udsigt ud mod vandet. Røgeriet er kendt for deres buffet med mange forskellige røgvarer.

Nordbornholms Røgeri
Nordbornholms Røgeri er beliggende i Allinge helt ud til klipperne og havet. Her er det ligeledes muligt at sidde både ude og inde. Der er her en stor buffet med forskellige røgvarer, der også fungerer fint til børn. Tilsidst kan man slutte af med en tag-selv-softice.

Herudover er Bornholm kendt for en lang række øvrige specialiteter som f.eks. Honningsyp og Sommerakvavit fra Den Bornholmske Spritfabrik, Lehnsgaard Rapsolie, spændende og friske pastavarianter fra PastaRiget, oste som Danablu fra St. Clemens, Bornholmske Rugkiks fra Johannes Dam & Søn, knækbrød fra Nyker Brød, Bornholmerhaner fra BornPoultry og Christiansø-Pigens Sild. Alle de nævnte specialiteter kan købes i de fleste dagligvarebutikker.

Østerlars Kirke - rundkirker på BornholmØsterlars kirke, der i middelalderen var indviet til Skt. Laurentius, er den største af Bornholms fire rundkirker og en af Bornholms mest besøgte seværdigheder. Man mener, at kirken, der er bygget af rå kløvede kampesten, blev opført ca. år 1150. Læs mere her om rundkirker
Almindingen - EkkodalenAlmindingen er en af danmarks største skove og ligger midt på Bornholm. Almindingen betyder "Alle mands eje" og kommer sig af, at Almindingen tidligere blev brugt som fællesareal for alle bønderne i området, hvor kreaturer fik lov at græsse. Læs mere her om Almindingen
Hammershus - BornholmHammershus er Nordeuropas største borgruin og også Bornholms mest besøgte attraktion. Hammershus er beliggende på en klippeknude, og hæver sig derfor storslået 74 meter over havet med stejle klipper ud mod Østersøen. Læs mere her om Hammershus